הסטטיסטיקה מראה, שמעל 80% מהאוכלוסייה הבוגרת (45 ומעלה) סובלים מכאבים בברכיים. אבל – אין זו בעיה השייכת אך ורק לגילאים מבוגרים.
הברך שלנו – היא מפרק המחבר בין עצם הירך לשוקה ולמעשה היא נושאת במרבית משקל הגוף ונעה רבות במהלך כל פעילות. לכן בעיות ברכיים הן נפוצות ושכיחות מאוד.
כאמור, הברכיים שלנו נושאות את מלוא משקל הגוף בעת תנועה. ולכן עודף משקל עלול ליצור עומס בלתי סביר ומתמשך על הברך – עומס, אשר ברבות הזמן, יבוא לידי ביטוי בכאבים. אבל… חדשות טובות! מחקר שנערך גילה שירידה של 5% במשקל על פני פרק זמן של 18 חודשים הביאה לשיפור של 18%-24% בתפקוד.
אם כך – הבעיה ניתנת לפתרון. העניין הוא, שלעיתים כאבי ברכיים הם כה עזים, עד שהם מביאים להימנעות מפעילות גופנית, וכתוצאה מכך…שוב… לעלייה במשקל. אם כך, זהו הסיפור הידוע של הביצה והתרנגולת.
אז מה עושים? מומלץ להתחיל בשינוי תזונתי לירידה במשקל ולשלב פעילות גופנית הדרגתית, ע"פ היכולת. עם הירידה במשקל ועם ההתמדה בתנועה – תחול הקלה בכאב.
הידעתם? השריר הארבע ראשי, הוא אחד השרירים הגדולים בגופנו, והוא אחראי על פשיטת הברך ויישורה.
השריר מורכב למעשה מארבעה שרירים שונים (ומכאן שמו…)
מחקרים מראים ששריר ארבע ראשי חזק, יש בכוחו למנוע כאבי ברכיים ומוגבלות תנועתית. השיר הזה מעורב למעשה בכל פעילות תנועתית שאנו מבצעים: עמידה זקופה , הליכה, טיפוס במדרגות וכמובן בפעילות ספורטיבית מאומצת (ריצה, קפיצה).
איך נחזק את השריר החשוב כל כך? תרגילים פשוטים בהדרכתו של מטפל מוסמך, עשויים להשפיע מצוין על חיזוק השריר הארבע ראשי וכך לדאוג לייצוב הפיקה ולמניעת כאבי ברכיים.
איך נגרמת דלקת ברכיים? לרב, דלקת היא תוצאה של פגיעה ברצועות הברך או במיניסקוס (בד"כ כתוצאה מפעילות ספורטיבית מאומצת), סיבה נוספת היא שחיקה של הסחוס (לרב בגילאים מבוגרים יחסית) מעבר לכאב בברך, דלקת לעיתים תתאפיין גם בנפיחות ורגישות יתר.
ישנם סוגים שונים של דלקות ברכיים. כך למשל, דלקת בגיד הפיקה תגרום בדרך כלל לכאב ברך קדמי. דלקת בנוזל פיקת הברך (הבורסה של הפיקה) הנגרמת לרב מטראומה מקומית או חיכוך יתר של אזור הברך, ודלקת ניוונית, אשר שכיחותה עולה עם הגיל. ישנם עוד סוגים של דלקות ברכיים, המענה הטיפולי יותאם לאבחון של מיקום וסוג הדלקת כמובן.
המענה המיידי לדלקת היא קרור המקום באמצעות קרח, וכמובן מענה תרופתי של משככי כאבים ו/או תרופות אנטי דלקתיות ע"פ מרשם והמלצת הרופא המטפל . במקביל, רצוי לחזק את האזור על מנת למנוע דלקות חוזרות.
אחד המצבים השכיחים הגורמים לכאבי ברכיים הוא קרע ברצועות.
מדובר למעשה בארבע רצועות המחזקות את החיבור שבין מפרק שוק הירך ומפרק פיקה ירך. רצועה קדמית, אחורית צולבת קדמית וצולבת אחורית.
מבנה הברך והעומס המוטל עליה מביאים לשחיקה של הרצועות ולעיתים, אף לקריעתן. לרב, מצב של קרע ברצועה מלווה בכאב חד ומתמשך, נפיחות של המקום, קושי בתנועה וחוסר יציבות.
ראשית יש לאבחן הקרע ומיקומו המדויק. טיפול במקרה של קרע ברצועה ידרוש מנוחה מיידית, והימנעות מתנועה, ולעיתים יש צורך בהתערבות כירורגית.
כדי להימנע מפציעה מסוג זה, מומלץ להקפיד על פעילות גופנית התואמת את יכולות המתאמן ולהימנע מעומס יתר. כך למשל, אם החלטתם להתחיל לרוץ – מצוין! אבל – עשו זאת בסרגל מאמצים הדרגתי הן במהירות והן במרחק שאתם רצים. רצוי בהחלט להעזר בהכוונת מדריך.ה כושר מוסמך.
שברים במפרק הברך יתכנו כתוצאה מפגיעה ישירה (נפילה, תאונה וכו') בגילאים מבוגרים יותר שברים בעצם הירך, השוק או הפיקה יכלים להגרם גם ביתר קלות כתוצאה מירידה במסת העצם (אוסטאופורוזיס)
מצב של שבר, יתאפיין, לרב, בכאבים עזים, נפיחות והגבלת תנועה משמעותית.
הטיפול המותאם תלוי בעוצמת השבר ומיקומו והוא יכול להיות שמרני או כירורגי. על מנת להתאים את סוג הטיפול חשוב לבצע אבחון מדויק באמצעות CT/MRI ע"פ המלצת רופא המטפל.
ספורטאים? זה בשבילכם.
פציעות ספורט בברך יכולות להגרם ממכה ישירה של חפץ כלשהו, או התנגשות בין ספורטאים (כדורגלנים…מזדהים?) אבל…יתכנו גם פציעות שאינן ישירות, כמו תנועה חדה, או הצטברות של נזקים במהלך פעילות ספורטיבית אינטנסיבית וארוכת טווח.
הבשורה המשמחת היא, שעל רב פציעות הספורט בברכיים ניתן להתגבר ואף לשוב לפעילות הספורטיבית.
אבחון, טיפול ומנוחה, אשר מלווים לרב בפיזיותרפיה מסוגים שונים, יאפשרו לספורטאים לחזור לשגרה במהרה.
יחד עם זאת, יתכנו פציעות ספורט, אשר ידרשו התערבות כירורגית. במקרה זה ההחלמה תהיה מורכבת יותר – אך בהחלט אפשרית.
מענה לכאבי ברכיים
המענה הניתן בקליניקה הוא מגוון ומותאם לסוג הבעיה, הגורם המרכזי, גיל ומצב המטופל.
כל מקרה מאובחן לגופו, ובהתאם, אנו מעניקים למטופל סל אפשרויות ותמיכה כגון: עיסוי רפואי שיקומי, טיפול במכשור עזר כגון גלי רדיו ולייזר, קומפרסים וציוד טיפולי ייחודי וכמובן – הדרכה, ליווי ותמיכה לאורך הדרך עד להחלמה.