מזל טוב! אתם בהריון…
ההתרגשות רבה, אבל כך גם התופעות המלוות את ההריון. תופעות אשר לעיתים עלולות להיות מטרידות ולשבש את השיגרה. גוף האישה במהלך הריון נתון לשינויים רבים, בינם גם עומסים מוגברים על מערכת התנועה ועל השרירים והשלד ובעיקר על אזור הגב והאגן.
תקופת ההריון כרוכה בעליה הדרגתית במשקל, בעיקר באזור הבטן וכתוצאה מכך הולך וגובר העומס על הגוף. במקביל, ולפעמים גם כתוצאה מהרגשה כללית של תשישות או תופעות לוואי אחרות – מתרחשת ירידה בתנועת הגוף בכלל ובפעילות הגופנית בפרט.
הגוף, הנערך להתקדמות ההריון פועל באופן טבעי להרחבת האגן. הוא עושה זאת באמצעות התגמשות שרירי האגן המייצבות את אזור האגן. תופעה זו מערערת את יציבות האגן וגורמת גם היא לכאבים.
בנוסף, מתיחה של שרירי הבטן, המרחשת גם היא במהלך ההריון, מחלישה את שרירי הבטן ועלולה להוביל לירידה ביכולת הייצוב של האגן ועמוד השדרה.
• כאבי גב תחתון – ברוב המקרים כאבי גב בהריון נגרמים על רקע של נזקים מכניים לשרירים או לרקמות הרכות האחרות בעמוד השדרה המותני או באגן. תופעה נוספת המופיעה אצל חלק מההריוניות, לפעמים כבר בשבועות הראשונים להריון, היא סימפליסיוזיס. אלו כאבי גב חזקים שנוצרים בגלל התרחבות יתר של האגן.
• כאבי כתפיים צוואר – במסגרת הכנת הגוף ללידה, החזה מתמלא חלב, הבטן הולכת וגדלה, והדבר משפיע על הכתפיים ויוצר משיכה שלהן קדימה. כתוצאה מכך נגרמת התעגלות של חגורת הכתפיים (המנח הזה נקרא: Round Shoulder). הטיפול בתינוק לאחר הלידה (הנקה, הרמת התינוק וכו') אף עלול להחמיר את התופעה.
• כאבי ברכיים – המשקל אשר עולה במסגרת ההריון הוא גורם טבעי לבעיות בברכיים. יחד עם זאת, גם שינויים הורמונליים עשויים להשפיע.
במהלך הטרימסטר השלישי, משתחררים הורמונים הגורמים להרפיית הרצועות והגידים באזור אגן הירכיים. יציבות הברך נפגעת וזה מה שגורם לכאב בברכיים.
• כאבי רגליים וקרסול – הרגליים אשר נושאות את הגוף במהלך ההריון עלולות לסבול גם הן מתופעות כגון: דורבן , בצקות, תחושה של "שריפה" בכפות הרגליים (אגב…לא תקופה מומלצת לנעלי עקב…) היתפסות של שרירים ברגליים ועוד.
• אימון ותרגול נכון במהלך ההריון ולאחריו – עשויים להקל משמעותית על מרבית התופעות.
• ככלל, בהריון תקין וסטנדרטי, ניתן להעניק טיפול החל מתום טרימסטר ראשון של ההריון (שבוע 15). בכל אופן, טיפול אינו מומלץ באזורים ספציפיים כגון: כפות רגליים במיוחד האצבע הקטנה בכף הרגל ואזור הכתפיים – בנקודות הכתפיים היכן שעוברות כתפיות של החזיה .
• טיפול יבוצע אך ורק ע"י מטפל המוסמך לטיפול בנשים בהריון ובעל תעודה המעידה על כך.
• תרגילים שונים לאימון בייתי עשויים להקל ולסייע כגון: תרגילים לחיזוק שרירי הכתף והשכמות, חיזוק חגורת הכתפיים ועוד.
• חשוב לעצור למנוחה, ולהרים רגליים מדי פעם… (מגיע לכן!)
• חשוב להקפיד על נעליים נוחות, אורטופדיות, ולא צרות – לנוחות מקסימלית.
• גם בהריון – תנועה היא חשובה ובריאה, מומלץ לשלב הליכה באופן תדיר.
תקופת ההריון עלולה להתאפיין בתופעות שונות, לא תמיד נעימות. יש בהחלט אפשרות למזער את העניין, בעזרת התנהלות נכונה ותמיכה מעולם הפיזיותרפיה. יחד עם זאת, יש להקפיד לפנות אך ורק למטפל/ת שהוסמכו ייעודית לטיפול בנשים בהריון ולהימנע מכך לגמרי בשלושת החודשים הראשונים.
ו…אל תשכחו להקפיד על שינה טובה… אחרי הלידה זה מורכב יותר…
מזל טוב!